Общинска избирателна комисия Созопол


РЕШЕНИЕ
№ 107-МИ
Созопол, 25.10.2019

ОТНОСНО: Жалба, подадена от Никола Костадинов Вангелов, кандидат за кмет на кметство с. Зидарово от ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ

На 24.10.2019 г., в Общинска избирателна комисия – Созопол (ОИК) е постъпила жалба – вх. № 2/24.10.2019 г. по Регистъра на жалбите и сигналите,
подадени до ОИК и решенията по тях.

 

В жалбата е посочено, че изхожда от Никола Костадинов Вангелов – кандидат за кмет на кметство с. Зидарово от ВМРО. Под подписа на жалбоподателя са положени още два подписа на други двама кандидати за кмет на кметство с. Зидарово – Иван Н. Ненков  от СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА и Таня М. Владева от ПП ВОЛЯ.

 

В жалбата се визира:

- наличие на „сигнали за това, че в с. Зидарово има много регистрирани да гласуват по настоящ адрес, обикновено сезонни работници по курортите в община Созопол”;

- наличие на „сведения, че има регистрирани лица в необитаеми къщи и самонастанили се от други места хора, живеещи от години в селото, без информация кой попълва декларациите за регистрация”; 

- отказ от страна на г-жа Нанка Георгиева – временно изпълняваща длъжността кмет на кметство с. Зидарово, да предостави на жалбоподателя и другите подписани под жалбата лица „книгата с регистрираните по настоящ адрес”.

Жалбата не съдържа конкретика в тази връзка, не съдържа конкретни данни и обстоятелства.

 

В жалбата се сочи също така и че г-н Стойчо Петков – досегашен кмет на кметство с. Зидарово и понастоящем също кандидат за длъжността, във времето от 12,00 до 13,20 часа на 11.10.2019 г. е бил в кметството, като имало коментари и че предишния ден пак по същото време е бил в кметството.

 

С жалбата се иска предоставяне на „книгата със заявленията на регистрираните по настоящ адрес” и извършване на проверка на подалите заявление за гласуване по настоящ адрес.

 

В жалбата не се сочат конкретни разпоредби на Изборния кодекс или друг нормативен акт, които жалбоподателят и другите подписали жалбата лица да считат, че са нарушени.

 

ОИК се запозна с постъпилата жалба, при което констатира, че въз основа на изложеното в жалбата не може да се установи конкретно противоправно поведение и конкретен извършител, не могат да се установят конкретни факти и обстоятелства, свързани с конкретно поведение, конкретни действия на конкретни лица, които да са в нарушение на Изборния кодекс и осъществяването на контрола за които, установяването и санкционирането им да е в рамките на правомощията и задълженията на Общинската избирателна комисия.

 

Въпросите, свързани с адресната регистрация, процедурата, по която се извършва същата, както и поддържането, обработването, съхранението и предоставянето на съответните бази данни, регистри, информация и документация за това, включително и изготвянето, съставянето на избирателните списъци, в т.ч. заличаванията и вписванията в тях, не са от компетентността на Общинската избирателна комисия, а са изцяло в правомощията и задълженията, от компетентността на общинските администрации по съответните населени места. Включително от компетентността на съответния административен орган от съответната общинска администрация е преценката относно предоставянето на достъп до обществена информация и изпълнението на задълженията и изискванията за защита на личните данни.

ОИК няма правомощия да извършва контрол спрямо общинската администрация относно дейността по изпълнението на тези нейни функции по адресната регистрация, както и не е овластена да извършва проверки по процедурата и документацията за адресната регистрация.

ОИК не разполага и не събира, респективно и не предоставя такива данни и информация.

 

Що се отнася до присъствието на г-н Стойчо Петков в кметството в определено време в рамките на деня, то законът не забранява достъпа на кандидатите за кметове, както и за общински съветници, до обществени сгради и институции, в рамките на предизборната кампания.

Не се сочат в жалбата и няма конкретни данни и доказателства за действия и поведение на г-н Стойчо Петков в нарушение на Изборния кодекс.

При извършена от ОИК служебна проверка се установи, че Стойчо Илиев Петков е в ……..отпуск, считано от ……….2019 г. до …….2019 г. и понастоящем се намира в  отпуск.

Същият не изпълнява функции като кмет на с. Зидарово. Липсват конкретни данни да е изпълнявал такива функции, както и да е приемал решения, издавал актове като такъв, включително и във връзка с предизборната кампания.

 

От визираните в жалбата и от установените от ОИК обстоятелства не се налага извод за извършено нарушение на разпоредба на Изборния кодекс.

 

Независимо от това, ОИК намира, че с оглед изнесеното в жалбата следва да бъдат дадени изрични указания.

 

Предвид изложеното, на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 от Изборния кодекс, по реда на чл. 85, ал. 4 и 6 от Изборния кодекс, Общинската избирателна комисия – Созопол

 

Р Е Ш И:

 

Не констатира извършено нарушение на Изборния кодекс.

 

Намира, че изнесеното в жалбата във връзка с адресната регистрация не е от компетентността на ОИК. Да се уведоми жалбоподателя, че повдигнатите в жалбата въпроси не са от компетентността на ОИК,  а изцяло от компетентността на съответната общинска администрация, включително от компетентността на съответния административен орган от съответната общинска администрация е преценката относно предоставянето на достъп до обществена информация.

 

Указва на кандидата за кмет на с. Зидарово, община Созопол Стойчо Илиев Петков, докато се намира в отпуск, до обявяване на резултатите от изборите, които ще се проведат на 27.10.2019 г., да се въздържа от действия, които биха могли да породят съмнения за нарушения на Изборния кодекс.

 

Решението може да бъде оспорено в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

           

Председател: Виржиния Хайк Караджиян

Секретар: Костадина Ганчева Хрусанова

* Публикувано на 25.10.2019 в 21:03 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31 

Решения

 • № 151-МИ / 21.02.2020

  относно: прекратяване пълномощията на общински съветник и oбявяване за избран кандидат при предсрочно прекратяване на пълномощията

 • № 150-МИ / 04.11.2019

  относно: Заличаване на обявен за избран общински съветник от списъка с избраните общински съветници и oбявяване за избран за общински съветник на следващия в листата кандидат

 • № 149-МИ / 04.11.2019

  относно: Заличаване на обявен за избран общински съветник от списъка с избраните общински съветници и oбявяване за избран за общински съветник на следващия в листата кандидат

всички решения